Wat is een Babs?

Een Babs is een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, ook wel Trouwambtenaar genoemd. De Babs heeft een arbeidscontract met de gemeente en is beëdigd door een rechtbank. Dit houdt in, dat de Babs officieel bevoegd is om een wettelijk huwelijk te sluiten. Hierbij wordt een officiële akte ondertekend, die door de gemeente is opgemaakt. En er komt een officieel wettelijk huwelijk tot stand, met alle rechtsgevolgen, die daaraan door wet zijn verbonden.

Babsen, ofwel gemeentelijke trouwambtenaren, hebben het imago van saaie, stoffige, onpersoonlijke ambtenaren al lang achter zich gelaten.
Het zijn allemaal super enthousiaste mensen, die van het voltrekken van huwelijken hun specialiteit hebben gemaakt.
Elke Babs geeft in de uitoefening van zijn of haar beroep als trouwambtenaar elke keer weer volledige inzet, er wordt ingegaan op alle redelijke verlangens van het bruidspaar, er wordt een sprankelende toespraak gehouden. Daarom word je juist trouwambtenaar: om van iedere trouwceremonie iets moois te kunnen maken.

Hoe kan en wil een Babs ervoor zorgen, dat het wettelijk huwelijk een onvergetelijke, zeer persoonlijke ceremonie wordt?

Een Babs heeft bij elke huwelijksvoltrekking maar één doel: zorgen voor een onvergetelijk, zeer persoonlijke gebeurtenis, die zowel wat vorm als inhoud betreft helemaal is afgestemd op/past bij het bruidspaar.

De Babs zal hiervoor altijd van tevoren contact opnemen met een bruidspaar, om nader kennis te maken, informatie in te winnen op welke manier aan de toespraak een persoonlijk tintje kan worden gegeven, de ceremonie te bespreken, etc.
Ook kunnen persoonlijke wensen worden besproken.

U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:

• uw favoriete muziek, ‘live’ of via een cd-speler
  • familieleden of vrienden die een gedeelte van de toespraak houden of een gedicht voordragen
  • op welke manier kunnen eventueel aanwezige kinderen bij de ceremonie worden betrokken
  • het houden van een deel van de toespraak in een vreemde taal of in het dialect

Daarnaast kan, afhankelijk van de mogelijkheden, die er zijn, in de gemeente, waar het huwelijk plaatsvindt:

• gekozen worden uit diverse schitterende officiële trouwlocaties (variërend van kasteeltjes tot een boot en van een historische trouwzaal tot een theater)
  • in steeds meer gemeenten (onder bepaalde voorwaarden) worden getrouwd op een locatie naar eigen keuze (bijvoorbeeld thuis, in de achtertuin, in de horecagelegenheid, waar bijvoorbeeld ook het feest plaatsvindt, in de kantine van de sportvereniging, …)
  • zelf de dag en het tijdstip, waarop u wilt trouwen, gekozen worden

Een overzicht van alle gemeenten in Limburg en de mogelijkheden, die daar zijn, vindt u op de pagina Gemeentemogelijkheden.

Bruidsfotograaf Limburg, Youri Claessens

Foto: Youri Claessens Fotografie www.bruidsfotograaflimburg.nl

Wat is het verschil tussen een huwelijk, gesloten door een officiële Babs en een ceremonie, geleid door een commerciële trouwambtenaar?

Steeds meer zien we, ook in Limburg, dat mensen, al dan niet ook officieel als Babs in dienst van een gemeente, een eigen praktijk beginnen als commercieel trouwambtenaar. Ze laten zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel verkopen zichzelf als onafhankelijk beëdigd trouwambtenaar. Deze freelancer is dan een zzp-er (zelfstandige zonder personeel) met meestal een eigen website, waarop reclame wordt gemaakt met woorden als: ‘kies een trouwambtenaar die je begrijpt en een betrokken verhaal houdt’ of ‘geen saaie ceremonie, maar een bijzondere plechtigheid’. Het tarief is dan nader overeen te komen en afhankelijk van plaats en tijd waar je de trouwplechtigheid wilt hebben: op het strand, in een kroeg of in een kasteeltje in Frankrijk.

Over het algemeen gaat het dan niet om een wettelijk huwelijk. Vaak wordt aan bruidsparen, die kiezen voor een commerciële trouwambtenaar, het advies gegeven: trouw simpel (d.w.z. gratis) voor de wet en vervolgens doet de commerciële trouwambtenaar op een ander tijdstip en een andere locatie een ceremonieel huwelijk. Daar is dus niets wettelijks aan, het is alleen een ceremonie. Er wordt door het bruidspaar geen akte ondertekend die door de gemeente is opgemaakt. Het is slechts een huwelijksceremonie zonder de rechtsgevolgen van een formeel huwelijk.

Bruidsparen moeten zich hierbij dus altijd realiseren, dat zij feitelijk NIET tijdens dat ceremonieel huwelijk getrouwd zijn, maar op die (gratis) dag in vaak een spreekkamertje van een gemeentehuis.

En bovendien: een huwelijk, gesloten door een officiële Babs biedt alles, wat een freelancer ook geeft. Helemaal géén saaie ceremonie, maar een persoonlijk verhaal, helemaal op het bruidspaar toegespitst en rekening houdend met alle wensen, die tijdens het persoonlijke contact naar voren zijn gekomen. En in de meeste gemeenten ook nog op een datum, tijdstip en locatie, die door het bruidspaar zelf gekozen kunnen worden.

En de (officiële) Babs heeft daarbij als grote pluspunten, dat er door hem of haar een ECHT huwelijk wordt gesloten tegen aanzienlijk lagere kosten, dan de commerciële trouwambtenaar.